Huisdieren, Planten

In 3 stappen naar een huis met planten

Tijdens een jaar als 2020 ga je er ook eens andere hobby’s op nahouden. Ik wel tenminste. Omdat ik natuurlijk veel binnen zat, merkte ik extra goed dat de luchtkwaliteit bij mij in huis nogal te wensen over laat.

Ik ben begonnen met de aanschaf van een hygrometer. Mocht je dat niet weten, een hygrometer is een apparaatje waarmee je de luchtvochtigheid in huis meet. Ze zijn niet zo duur en online te bestellen, dus dat heb ik meteen gedaan. En inderdaad, de luchtvochtigheid bij mij in huis was niet best, het was er kurkdroog. Tja, de beste manier om die te verhogen is met plantjes. Die wil ik wel, maar…

  • Luna eet planten… Leuk zo’n kat, tot ze er eentje eet die giftig is en je vervolgens een half jaar zoet bent om haar weer gezond en aan het eten te krijgen (ja, ik spreek uit ervaring, nee katten weten niet zelf waar ze vanaf moeten blijven – die van mij in ieder geval niet)…
  • De plant die ik niet dood krijg moet nog uitgevonden worden. Ik heb echt geen groene vingers en dan zijn planten een dure hobby…
  • Tuincentra waren nou niet echt heel aanlokkelijk vond ik zelf aan het begin van de Corona crisis…

Maar, de aanhouder wint en op alles heb ik een oplossing gevonden, althans, vooralsnog gaat het heel goed met mijn plantjes en ben ik best een beetje trots! Dit is wat ik heb gedaan.

Oplossing 1

Ik ben begonnen op een plek die voor mij heel logisch is: een boek! Ik heb het boek Plantastic van Mandy Bollegraf aangeschaft en gelezen. En ik kan ‘m je aanbevelen! Mandy beschrijft in duidelijke taal de basis van het planten verzorgen… Ik wist niet dat ik zoveel niet wist! Inmiddels weet ik waarom die planten bij mij iedere keer het loodje legden:

  1. Mijn huisje krijgt ligt met de voorkant aan het Westen en de achterkant aan het Oosten en verder in de kamer heb ik weinig licht. Ik zette planten neer op plekken waar te weinig licht is;
  2. Ik dacht dat ik planten te weinig water gaf, maar niets blijkt minder waar. Ik ben overbezorgd en overwater mijn planten – dat is niet fijn voor planten…
  3. En er zijn planten die wat beter tegen een stootje kunnen dan anderen, ik wist alleen niet welke en gokte op de verkeerde planten…

Om te weten hoe het allemaal werkt moet je maar het boek van Mandy eens lezen ;). Ik ben een plantendagboek bij gaan houden. Dat was een tip van Mandy en dat hoeft niet al te ingewikkeld. En ik heb de planten op strategische plekken in mijn huis geplaatst, waar wel de nodige lichtval binnenkomt.

Dan planten kopen en natuurlijk die gekke Luna… Fijn zo’n kat. Ik wilde planten, ik wil eigenlijk liever niet dat ze ervan eet, maar als ze er dan van eet, wil ik niet dat ze het loodje

legt. Even zodat je weet waar ik mee te maken heb: ze eet zelfs plastic planten als ze de kans krijgt.

Oplossing 2a en b

Afleiding werkt… Ik ben begonnen met kattengras. Ik zorg nu dat er altijd kattengras in huis beschikbaar is! Dat helpt al gedeeltelijk… Daarnaast heb ik giftige planten weggezet op plekken waar ze echt niet kan komen. De planten die op bereikbare plekken staan, zijn niet giftig (hoe vind je die? Zie de volgende stap). In het begin wilde ze nog een hapje uitproberen, maar inmiddels is ze er op uitgekeken…

Oplossing 3

Daarnaast, ik weet niet meer hoe, maar heb ik de site gevonden van Plantsome… Fantastisch! Bij iedere plant kun je direct zien of de plant giftig is voor je huisdieren. Daarnaast staat er netjes aangegeven wat voor verzorging er nodig is en ze hebben zelfs een app die je waarschuwt als een plant water nodig heeft en ook HOEVEEL! ZO HANDIG! Bovendien heeft iedere bloempot bij mijn in huis nu een afwateringsgat, dus het teveel aan water loopt eruit!

Nu gaat het inmiddels al een half jaar heel goed! Ik heb een plantje moeten verplaatsen, waarvan ik al vermoedde dat het een probleem zou worden… Dit plantje kreeg te weinig licht en doet het nu heel goed. De andere planten lijken vooralsnog heel gelukkig.

We gaan het meemaken, nu we de winter ingaan of ik ze het volhouden tot de volgende zomer! Wat zijn jouw ervaringen met planten? En planten en huisdieren? Heb je de hoop al opgegeven of staat jouw huis vol?